Evenementen

bannerkinokwartet-2 (1)
Agenda’s in de aanslag en sjaals rond de hals, Kinoautomat brengt op zaterdag 2 februari wat leven in de luwe wintermaanden met een tweede editie van Kinoautomats Kinokwartet!
 
Deze speelse studiedag neemt je mee op schok doorheen een hoofdstuk van de filmgeschiedenis aan de hand van een vierluik vertoningen. Steeds vergezeld door een vorm van begeesterende begeleiding, en met ruimte tot nagesprek, wordt op het Kinokwartet een stijl, genre, regisseur of tijdsgeest uitvoerig behandelt. Na een geslaagd pilootproject rond Akira Kursosawa worden de pijlen ditmaal gericht op vakvrouw, activiste en grande dame van de Franse Nouvelle Vague: Agnès Varda.
 
Doorheen meer dan een halve eeuw draaide Varda een reeks gevoelige karakterstudies en intimistische beeldessays die met tedere penseelstrelingen een portret van de Franse samenleving schetsen. Ze slaagt erin om in te staan voor een ontwapenende en geëngageerde cinema die zowel beroert als tot reflectie stemt door de lens zowel op zichzelf als op bredere maatschappelijke fenomenen te richten.
 
Vier films geven een doorsnede van de verschillende vormexperimenten en thematische verkenningen waar Varda zich vaak mee verzoende. Romantische deconstructies, autobiografische omzwervingen, feministische kritieken en lofzangen aan de pracht van patatjes ontmoeten elkaar op deze dubbele double bill die doet dromen.
 
Ontdooi dus een plekje in je weekendplanning en vergezel ons voor een zaterdag knus filmkijken en cinefiel keuvelen.
 
11:00 La Pointe-Courte (1955) – 86′
– Lunchpauze –
14:00 Les Glaneurs et la Glaneuse (2000) – 78′
– Koffiepauze –
16:00 Sans toit ni loi (1985) – 105′
– Dinerpauze –
20:00 Les plages d’Agnès (2008) – 110′
 
Reserveren kan via onderstaand formulier:

Een dagticket kost 10 euro.
Tickets voor individuele films kosten 4 euro.
Betalen gebeurt aan de kassa.

Kinoautomats Kinokwartet: Agnès Varda op zaterdag 2 februari van 11:00 tot 23:00 in Filmzaal Paddenhoek.
 
 
 

kinoclub-10

Bal je vuisten en breek doorheen die kamerdeuren; Kinoautomat start het nieuwe semester met een Kungfu-film van formaat.

The 36th Chamber of Shaolin schotelt op spectaculaire wijze een portie San Te-mythologie voor. Deze Shaolin krijgskunst dateert van de 18de eeuw, maar vond vanaf de jaren 70 zijn weg naar de Hong Kong-genrecinema. The 36th Chamber of Shaolin knoopt een reeks goed getimede trappen en andere bovenmenselijke vechtbewegingen samen in een politieke parabel rond rebellie en revolutie.

Algemeen erkend als zowel startschot als hoogtepunt van de martial arts-rage, telt de film als een onevenaarbaar treffen van talent. Regisseur Lau Kar-leung vond in Gordon Liu een aanwezigheid die rust en sereniteit kon evoceren zonder ooit te moeten inboeten aan zijn reputatie als vijandverslindende vechtersbaas.

Gastspreker Tim Maerschand houdt je als een Kungfu-kettingzweep in de ban met een lezing die de relatie tussen hiphopformatie Wu-Tang Clan en dit belangrijke hoofdstuk van de Kungfu-film cinema in kaart brengt. Rappers en Shaolin-monniken lijken dan misschien niet het meest evidente huwelijk, maar aan de hand van The 36th Chamber of Shaolin en diens nalatenschap wordt het tegendeel bewezen.

Kinoclub #10: The 36th Chamber of Shaolin (1978) op woensdag 6 februari om 20:30 in KASKcinema

Reserveren is aangewezen en kan via deze link.

Blijf op de hoogte van alle filmevenementen in Gent via Kinoautomats Centrale Kinoagenda!

Met de steun van VAF en Alles Kan.