De Kleuren van Alison (2): Blauw

Alison Souffreau is tekenaar en illustrator. Ze laat zich graag inspireren door films, verhalen, momentopnames en banale scenes. In haar tekeningen zoekt ze naar een manier om mensen intenser of anders te laten kijken naar hun omgeving. Het intuïtieve speelt een belangrijke rol in haar werk, zo ligt de nadruk eerder op het weergeven van een gevoel of emotie dan een waarheidsgetrouwe weergave van de werkelijkheid. 

Voor Kinoautomat maakt ze een reeks rond kleur in film, een persoonlijke analyse over hoe kleur onze ervaring van een film bepaalt. Steeds neemt ze een andere kleur onder de loep en onderzoekt ze welke gevoelens deze oproept en hoe de maker van de film dit gebruikt om zijn verhaal compleet te maken. 

Na een rode reeks zet Alison haar geschilderde analyses verder met de kleur van weemoed en eenzaamheid, melancholie en kilheid, comfort en onheil.  

Blauw.

 

. Chungking Express / Wong Kar Wai

Te midden van een chaotische droomstad worden twee verhalen verbonden door toevalligheden. 

Zij is op de vlucht, ontoegankelijk houdt ze haar masker op, maar haar schoenen gaan uit. Hij heeft een voornemen en wordt verliefd, de ananas moet namelijk op. Samen zoeken ze troost, rusten ze uit. Hij denkt aan haar, zij aan hem.

Zij droomt van California, dromend van hem. Ze maakt de dingen beter, houdt alles netjes en zorgt voor hem. Hij praat tegen de keukenvod, kijkt naar haar, legt een plaatje op. De muziek staat te luid en de afspraak leek verkeerd begrepen te zijn. Het vliegtuig stijgt op, hij wacht op haar.

Blauw is een verlichte stad, snel en hectisch. Het is de wereld waarin mensen zich eenzaam voelen. Blauw is ook speels, dromerig en hoopvol. Het is warm en omarmend. Het toont ons hoe verliefdheid groeit vanuit droefenis. 

chungking-express3Chungking-Express4Chungking-Express5Chungking-Express6

 

. Goksung (The Wailing) – Na Hong-Jin

In een afgelegen dorpje, omringd door verrukkelijk groene bossen en bergen, worden mensen krankzinnig. Buiten zichzelf van woede buigt hun lichaam zich in onmenselijke poses. Ze vallen aan, schreeuwend, bezeten van iets.

Een onbekende begeeft zich onder de mensen, zijn vuurrode ogen boezemen angst in. Het stortregent, de lucht is donker en druilerig.

Blauw is onheilspellend, een voorteken van kwaad. Het is nat en kwaad en wil ons meenemen in zijn duisternis. De nacht valt en rituelen of geloof helpen niet. De aanvallen zijn gruwelijk en bruut, vanop een afstand kijkt hij toe. Luister, die schreeuw is niet van deze wereld.

Goksung2Goksung3Goksung4Goksung5Voor meer van dit:
De Kleuren van Alison (1): Rood

Instagram
tumblr

 

 

 

 

 
 
 
 

One Comment

Reacties zijn gesloten.